Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I jakten på fusk scannar utredarna på Södertälje kommun misstänktas sociala medier och går igenom kontoutdrag noggrant. Foto: Håkan Claesson/SVT

Se hur utredaren i Södertälje jobbar med att avslöja bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Förfalskade intyg, fejkade skilsmässor och svarthyror har blivit allt vanligare inslag i Södertälje. Det har tvingat kommunen att vara på tå för att komma åt fusk och bedrägerier. SVT har träffat en utredare som visar hur de kan avslöja fusk bland annat genom att scanna av bidragssökandes sociala medier och kontoutdrag.

Genom noggrannare kontroller av intyg och andra dokument har försörjningsstöd i Södertälje kommun kunnat få ner kostnaderna för bistånd med 40 miljoner kronor på några år. Och där spelar FUT-handläggarna, alltså handläggare som jobbar med felaktiga utbetalningar, en viktig roll.

– Det gäller att våga ställa obekväma frågor när något ser konstigt ut. För ju mer vi skrapar, desto mer fusk upptäcker vi, säger en utredare som SVT träffat och som inte vill gå ut med sitt namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar välfärdsbedrägerier

Mer i ämnet