Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Varje månad, varje utbetalning, var en press från handläggaren som misstänkte oss för fusk”, säger ”Samira”. Foto: Håkan Claesson/SVT

”Samira” om Södertälje kommuns jakt på fuskare: ”Man är misstänkliggjord”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommuns allt hårdare linje att granska fusk och bedrägerier har också en baksida. SVT har pratat med personer som lever i utsatthet och som är i behov av försörjningsstöd, som ständigt känner sig misstänkliggjorda.

– De utgår ifrån att man fuskar, det är otroligt pressande, säger Samira, vars familj inte klarar sig utan ekonomiskt bistånd.

Samira, som egentligen heter något annat, har länge levt med rädslan för att berätta om det hon upplever som en nitisk jakt på fuskare, som drabbat hennes familj hårt. De flydde kriget i Syrien för några år sedan och vände sig till försörjningsstöd i Södertälje kommun, när alla deras besparingar tagit slut.

De vittnar om att de varje månad känner en oro för om de kommer bli beviljade stöd – och i förlängningen, om de kommer kunna betala hyran.

– Vi vänder oss till försörjningsstöd för att vi är i kris och då är det en enorm stress att inför varje månads utbetalning bli misstänkliggjord. Kanske hamnar vi på gatan om vi inte kan betala hyran, säger hon och berättar om en handläggares ”terror” i klippet ovan.

Chef: ”Måste fundera på vårt bemötande”

Södertälje kommuns säkerhetschef, Anna Flink, som tidigare varit chef på försörjningsstöd, svarar på kritiken i klippet ovan.

– Om man upplever det som en nitisk jakt så måste vi fundera på vårt bemötande. Vi måste förklara varför vi ställer frågorna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar välfärdsbedrägerier

Mer i ämnet