”De kriminella jobbar projektliknande, de har olika kompetenser och ägnar sig åt multikriminalitet”, säger f.d chefen på Södertälje kommun. Foto: Linda Asmar/SVT

Så startade Södertäljes arbete mot det organiserade fusket: ”Välfärden har blivit de kriminellas bankomat”

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot gängkriminaliteten handlar om mer än grova våldsbrott. Den rör även stora bedrägerier och fusk med välfärdspengar, vilket Södertälje har drabbats hårt av. Roger Svanborg var chef på utredarenheten i kommunen när polisen tipsade om organiserade bidragsbrott. Hör honom berätta om det organiserade fusket i klippet ovan.

Södertälje kommun har under det senaste deccenniet utsatts för organiserad välfärdsbrottslighet, där både en hemtjänsthärva och en assistanshärva dränerat systemet på mångmiljonbelopp. Det blev startskottet för samverkan mellan olika myndigheter såsom polisen, Försäkringskassan och Skatteverket. Nu lyfts kommunens arbete som ett positivt exempel som gett goda resultat i kampen mot välfärdsbrottslighet.

– Vi behöver bekämpa nätverk genom egna nätverk, säger Roger Svanborg, föredetta chef på utredarenheten i kommunen, i klippet ovan.

”Kommer aldrig komma i hamn”

Anna Flink, numera säkerhetschef på Södertälje kommun, var med när arbetet mot fusket drog igång för drygt fem år sedan, då som chef för försörjningsstöd.

– Vi bestämde oss för att inte vara en utbetalande myndighet utan vi skulle bli en utredande myndighet. Vi behövde titta på om intygen som kom in till oss stämde med verkligheten. Det handlade om alltifrån förskoleplats och bygglov till miljötillstånd och andra tillstånd, säger hon.

Är ni i hamn nu?

– Vi kommer aldrig komma i hamn med det här. Så länge det finns pengar så finns det intressen. Men det är otroligt viktigt att vi förhåller oss till skattebetalarnas inbetalda pengar på ett rättsäkert sätt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar välfärdsbedrägerier

Mer i ämnet