Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer vi med Patricia Eren när hon gör sina rosa bakelser. Foto: Nada Razooq/SVT

Stor ökning av unga som startar företag – Patricia Eren en av många nya företagare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya egenföretagare i åldrarna 18–29 år i Stockholms län har ökat med drygt 30 procent mellan 2021 och 2023, enligt en undersökning som kreditupplysningsföretaget UC har gjort.

SVT Nyheter har träffat Södertäljebon Patricia Eren, som nyligen öppnat bageri och konditori i Järna.

– Det här har varit min dröm sedan jag pluggade bageri och konditori på gymnasiet, säger hon.

Det verkar finnas flera skäl till att unga väljer att starta eget i större utsträckning. Men en hög arbetslöshet bland unga är något som båda Företagarna och Nyföretagarcentrum ser som en möjlig anledning.

– Allt fler unga är arbetslösa och saknar kontaktnät, vilket försvårar möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden, säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum.

Benjamin Dousa, vd på Företagarna menar att det också beror på ett ökat sparande bland unga de senaste 20 åren och att allt fler startar UF-företag redan på gymnasiet. Vidare menar han att det har historiskt varit billigt att starta företag, men det är dyrt och krångligt att driva det

– Trots att många går i konkurs så har det visat sig att de som tidigare drivit ett företag som det inte gått bra för, kommer att lyckas när de startar företag nästa gång, säger Benjamin Dousa.

Starta klippet ovan för att höra mer om varför Södertäljebon Patricia Eren har valt att starta eget.

Vissa branscher sticker ut

Av alla enskilda firmor som startas, är det cirka 10 procent som gör det via Nyföretagarcentrum. Under 2023 var 10 procent av dem enskilda firmorna som startades i Stockholms län och genom Nyföretagarcentrum, inom branschen e-handel och drygt 8 procent inom kultur, nöje, fritid, event och musik.

– Stockholms län sticker ut med de branscherna, säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum.

Enligt UC:s underökning har antalet nya företagare i åldern 18-29 i Sverige har ökat med 26 procent mellan 2020 och 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.