Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hannas egna tips för att få fler insekter i sin trädgård utanför Stockholm. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Andra bekämpar småkrypen i trädgården – hon älskar dem: ”Mina bästa medhjälpare”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Pohjola är självförsörjande på grönsaker. Till sin hjälp har hon insekterna, som hon gör allt för att främja, för att nå bästa resultat.

– Jag behöver en mångfald av insekter för att få den trädgård jag vill ha, säger Enhörnabon.

Hanna Pohjola i Södertälje relaterar till småkrypen i trädgården som ”sina bästa medhjälpare”. Och det är långt ifrån bara pollinerare hon vill ha. Det handlar om myror som städar, samt maskar och gråsuggor som bearbetar jorden.

Självklart har hon skadeinsekter, men där förlitar hon sig på fåglar, tvestjärtar och nyckelpigor som får ta hand om dem som gör skada.

Antalet insekter minskar dramatiskt enligt flera internationella studier. FN säger att en tredjedel av alla insektsarter är hotade.

– Insekterna har lite dålig image, för att de är kända för att äta grödor och trädgårdsväxter, men det är bara ett fåtal som gör det, säger Mats Jonsell, som är insektsexpert och lektor i ekologi vid Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala.

”Insekter håller nere skadegörare”

Han fortsätter:

– Så om man inte riktar in sig på att döda insekter utan istället satsar på en mångfald av dem kommer man att ha insekter som håller nere antalet skadegörare. Då blir det balans.

En stor fördel, förutom biologisk mångfald, är såklart att arbetet med att hålla trädgård och odlingar hälsosamma blir lättare om man ser positivt på insekterna. Framförallt handlar det om att man inte ska ha för mycket av bara en växtart.

– Att satsa på mer variation av växter i sina odlingar och trädgård kommer det att skapa variation i antalet insektsarter. I större odlingar eller jordbruk kan det handla om att ha dungar med annat än huvudgrödan – åkerholmar exempelvis.

Se i videon vad Hanna Pohjola tycker fungerar bra för att få fler insekter i sin trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.