Kontanter, kameror och USB-minnen beslagtogs hos den misstänkta Scaniakonsulten. Se bilderna från polisens förundersökning i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Tidigare anställd på Scania i Södertälje åtalas för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

En 47-årig man, hemmahörande i Göteborg, misstänks ha spionerat på Volvo och Scania för Ryssland. Han åtalas nu misstänkt för spioneri alternativt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

Den misstänkte mannen greps i Stockholm i februari 2019. Enligt åtalet ska han ha ”anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter” som tillhör Scania och Volvo Cars till en rysk underrättelseofficer.

– Jag kan bekräfta att han har varit verksam som teknikkonsult hos oss på en avdelning i Södertälje, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Scanias säkerhetsavdelning inkopplad

Hur har det här påverkat er som företag?

– Det är under utredningssekretess så jag kan inte uttala mig om det, säger Hans-Åke Danielsson.

Han tillägger:

– Det enda jag kan säga är att vår säkerhetsavdelning hela tiden har arbetat aktivt med säkerhetspolisen så att vederbörande kunde gripas 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet