Kvartalsrapport, bonus och mutskandal. Hör vad Scanianställda säger om det händelserika dygnet. Foto: Alexander Färggren/SVT

Hör anställda på Scania om mutavslöjandet: ”Alltid tråkigt att höra sånt”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterade Scania sitt bokslut för 2020 som bland annat innebär att varje Scaniaanställd får dryga 18 000 kronor i personalbonus. Men när SVT Södertälje besöker huvudkontoret är den stora snackisen bland de anställda Uppdrag gransknings avslöjande om att företaget mutat sig till busskontrakt i Indien.

Enligt Scanias bokslut avslutades 2020 med en stark orderingång och en ökad vinst i sista kvartalet. Detta gör att personalen får del av vinstbonusen även detta år, även om den landar en bra bit från förra årets 54 000 kronor per anställd.

Kan tvingas stänga produktionen

Komponentbrist på grund av coronapandemin gör samtidigt att produktionen kanske måste stängas ned på flera håll redan nästa vecka, enligt Scanias vd Henrik Henriksson.

Scania och mutorna i Indien

Se vad de anställda tycker om mutavslöjandet, personalbonusen och företagets framtid i videon ovan.

Scanias bokslut i korthet

• Den Södertäljebaserade lastbils- och busstillverkaren Scania redovisar en vinst före skatt på 3 615 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2020. Det är en vinstökning med 6 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.

• Försäljningen föll samtidigt 6 procent till 36,3 miljarder kronor, medan orderingången lyfte 48 procent till 32 733 lastbilar och bussar.

• Leveranserna under fjärde kvartalet sjönk 2 procent till 24 350 lastbilar och bussar.

• För helåret redovisar Scania en vinst före skatt på 7 827 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 16 476 miljoner för 2019. Nettoomsättningen under året föll 18 procent till 125,1 miljarder kronor.

• Styrelsens förslag till utdelning kommer presenteras inför bolagets årsstämma i början av maj.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Scania och mutorna i Indien

Mer i ämnet