Enligt Martin Kruse, upphandlingchef på Arbetsförmedlingen, är det många leverantörer som är i en svår sits i nuläget. Foto: TT/arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen om nedskärningarna: Många är i en svår sits just nu

Publicerad

Enligt interna uppgifter som SVT har tagit del av är Lernia en besvärlig ekonomisk situation. Utbildningsföretaget kommer behöva dra ned kraftigt på sin personal och vill därför inte förlänga avtalen med Arbetsförmedlingen.

Enligt uppgifterna som SVT tagit del av är anledningen till nedskärningarna att Arbetsförmedlingen kraftigt dragit ned på elever till utbildningarna, och att det eskalerade när Arbetsförmedlingen fick mindre pengar efter årsskiftet.

Lernia är en av Arbetsförmedlingens större utbildningsleverantörer och enligt Martin Kruse, upphandlingchef på Arbetsförmedlingen, är det många leverantörer som har en svår sits i nuläget. Även han menar att den största anledningen är den minskade budgeten för Arbetsförmedlingen.

– Vi har haft en tid nu där vi har kunnat använda våra avtal mindre är tidigare, volymen har gått ner hos våra leverantörer, säger Martin Kruse.

Inte överens om något än

Förra veckan träffade Lernia Arbetsförmedlingen och berättade om sin situation. Men hur det kommer att bli är fortfarande oklart.

– Vi kom inte överens om någonting, utan vi lyssnade på varandras siutationer. Vi har fortfarande våra avtal med Lernia och vi för en dialog med dem, säger Martin Kruse.

Oklar situation för eleverna

Hur situationen blir för Arbetsförmedlingen om Lernia inte förlänger sina avtal vill Martin Kruse inte spekulera i.

Det är inte heller säkert hur det kan komma att bli för de som går utbildningar där avtalen skulle gå ut under tiden.

– Det är svårt att svara på i nuläget. Det får vi hantera om det skulle inträffa, säger Martin Kruse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer