Arbetssökande på ett Arbetsförmedlingskontor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SVT erfar: Ekonomiska problem för Lernia – kraftiga nedskärningar väntar

Publicerad

Enligt interninformation som SVT Nyheter har tagit del av kommer Lernia att dra ned kraftigt på utbildningar hos Arbetsförmedlingen. I en video säger företagets vd Anders Uddfors att det inte längre är ”ekonomiskt möjligt för oss att leverera på de utbildningar vi gör”.

Lernia är ett av Sveriges största utbildningsföretag och har samarbete med bland annat myndigheter och kommuner. Idag går omkring 1 900 personer på Lernias utbildningar genom Arbetsförmedlingen.

I en video som riktar sig till anställda på företaget säger vd:n att de i är i ett ekonomiskt besvärligt läge: ”Vi kommer nu behöva dra ner kraftigt på personal inom utbildning och affärsstödjande verksamheter.”

När SVT frågar Katarina Devell, kommunikationschefen på Lernia, om uppgifterna svarar hon i ett mejl:

”Vi kommer inte att kunna fortsätta driva vidare investeringstunga utbildningar utifrån den kraftigt minskade elevtillströmningen”

Arbetsförmedlingens minskade budget

I videon säger vd:n att Arbetsförmedlingen kraftigt dragit ned på elever till utbildningarna, och att det eskalerade när Arbetsförmedlingen fick mindre pengar efter årsskiftet.

Vd:n säger också att även bemaninngssidan av företaget haft en nedgång i efterfrågan, och inte kommer uppnå budgeterad vinst. Men att den delen av företaget kommer däremot inte att beröras av de här nerskärningarna.

Pratar med Arbetsförmedlingen

Förra veckan ska Lernia ha bett om ett möte med Arbetsförmedlingen.

”Vi förklarade för dem att det inte längre är ekonomiskt möjligt att leverera på de utbildningar vi gör. Det här berör nästan samtliga utbildningar vi har med Arbetsförmedlingen”, säger Anders Uddfors i videon.

Kommunikationschefen Katarina Devell bekräftar.

”Vi har förklarat svårigheten att driva dem vidare på grund av kraftigt minskade anslag och de stora neddragningarna på Arbetsförmedlingen”, skriver hon i ett mejl.

Besked före midsommar

Nedskärningarna ska även gälla olönsamma avtal inom Komvux-utbildningar. Besked om vilka och hur många som berörs av nedskärningarna ska komma före midsommar.

Lernia har bland annat utbildningar i industriteknik och bygg i Södertälje. På det lokala kontoret varken bekräftar eller dementerar man uppgifterna, utan hänvisar till Lernias kommunikationschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer