• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dikran Ego, redaktör för Assyria tv, om hur assyrier ser olika på kriget i Ukraina. Foto: SVT

Het debatt bland Södertäljes assyrier om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna om kriget i Ukraina går heta bland assyrier, något som har uppmärksammats av Assyria tv, som har sin bas i Hovsjö i Södertälje.

– En hel del menar att väst och USA provocerade fram aggressionen hos Putin, säger Dikran Ego, redaktör för Assyria tv som lyft debatten bland assyrier om kriget i Ukraina.

Assyria tv märkte att kriget i Ukraina rörde upp känslor både bland assyrier i Södertälje och utspridda i världen, bland annat i Ukraina och Ryssland. 

– Många unga assyrier strider på olika sidor i Ukraina. Sen påverkar det oss i hela Europa och vi vill informera om olika ståndpunkter och lyfta dem. Sedan är det ett orättfärdigt krig, även om argumenten ibland kan ha viss sanning, säger Dikran Ego.

Kan se en del Putin-kramare

Assyria tv har lyft debatten i sina kanaler genom att intervjua personer med olika ståndpunkter och det har förekommit många reaktioner i sociala medier.

– Man kan se en hel del Putin-kramare, men också människor som är emot Putin och hans agerande i Ukraina, säger Dikran Ego.

Den ena sidan menar att de förstår att Ryssland provocerades av USA och Nato som vill sätta trupper närmare Rysslands gräns. De anser att väst provocerade fram Putins aggression i Ukraina. Samtidigt utgår de från egna erfarenheter av USA och Nato, att de ska ha invaderat och orsakat förödelse i Irak och Syrien.

Ett historiskt argument som ofta förekommer är att under Kuba-krisen ville dåvarande Sovjetunionen placera missiler på Kuba, och att USA då hotade Kuba med en invasion.

”Egna erfarenheter spelar roll”

Den andra sidan ser president Putin som en diktator och att invasionen är är orättfärdig, enligt Dikran Ego.

Samtidigt tror inte Dikran Ego att den assyriska publiken tar till sig rysk propaganda.

– Jag tror inte att de bara tar in det de ryska kanalerna säger, utan det är mer deras egna erfarenheter av väst som spelar roll, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakriget och Södertälje

Mer i ämnet