Stockholms län har tagit emot flest antal flyktingar från Ukraina Foto: Foto: SVT

Ansträngt läge i Stockholm för flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är det län som tar emot flest flyktingar från Ukraina. Drygt 14 000 personer har sökt sig till länet och läget är nu ansträngt enligt en rapport från länsstyrelsen.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har många flyktingar kommit till Sverige. Stockholm har tagit emot knappt 40 procent av alla flyktingar och Migrationsverket har trappat upp bemanningen och startat nya mottagningskontor, men digtala tjänster hos Migrationsverket bedöms påskynda mottagandet.

Även länsstyrelsen har gått upp i ett så kallat aktiverat läge, samt aktiverat SSR (Samverkan Stockholmsregionen). Man har dessutom inrättat ett nationellt samordningskansli för att underlätta processen.

”Stort engagemang”

Länsstyrelserna i Sverige redovisar regelbundet till regeringen hur den ryska invasionen påverkar Sveriges olika län.

Det handlar om påverkan på migration, cybersäkerhet, kommunikation och information, näringsliv samt andra allmänna frågor, skriver TT.

– Vi ser ett stort engagemang från allmänheten. Både i vilja att hjälpa människor som flytt Ukraina, samt att anmälningar till hemvärnet ökar väldigt snabbt, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Många kommuner utökar nu sin förskole- och skolverksamhet för att kunna ge undervisning till de barn som flytt Ukraina, tillägger han.

Det finns farhågor för att människor som flyr utnyttjas i kriminella syften, till exempel vid trafficking, skriver länsstyrelsen i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet