Utmaningen: Tusentals ukrainska barn ska ut i skolan snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Start Stockholm är första anhalten för barn och ungdomar som lämnat Ukraina och som nu ska skolas in svenska skolan i Stockholm. Och antalet barn väntas bli väsentligt många fler på kort tid.

För att barn och unga ska få en lättare övergång till det svenska skolsystemet kartlägger Start Stockholm deras skolkunskaper. I samband med flyktingströmmen från Ukraina får de även ett utökat uppdrag att placera barn i förskolan.

– Det är för att underlätta för familjerna som kommer, för det kommer mest vara mammor med sina barn eftersom papporna är kvar i Ukraina, säger Liz Berg, enhetschef på Start Stockholm.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Kan starta nya skolor

En utmaning för staden tros vara antalet barn och unga som nu ska få en plats. En intensiv period som väntas sträcka sig in på sommaren. De kommande veckorna kommer staden ta fram platser för 550 för-, grund- och gymnasieelever.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer klara det här på ett bra sätt. Vi kan starta nästan nya skolenheter för att möta ett eventuellt behov. Vi har inte satt någon bortre gräns utan vi får möta den utmaning som kommer och anpassa vår organisation efter det, säger Lee Orberson, grundskoledirektör och skolchef i Stockholms stad.

Så funkar Start Stockholm

• Elever kommer hit enskilt eller med vårdnadshavare för ett samtal.

• Barnet får träffa en skolsköterska på ett hälsobesök, bland annat för en vaccinationsplan.

• En lärare/handläggare kartlägger elevens skolbakgrund och eleven/familjen får information om det svenska skolsystemet.

• Kartläggningen lämnas sedan över till barnets skola.

• Eleven får plats på en grund-, för- eller gymnasieskola. Tanken är att de ska få en plats på skolan de har närmast till, men antalet nyanlända kan påverka placeringen.

Källa: Start Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet