På bilden syns ett emblem som Assyriska- och Syrianskaprofilerna på tisdag kommer ha på sina matchtröjor. På emblemet, som inte är helt klart här, finns Södertäljes skyddshelgon S:ta Ragnhild, Assyriskas färger och Syrianskas örn. Foto: TT/SVT

Assyriska och Syrianska slås ihop för en dag

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag så spelar flera Assyriska- och Syrianskaprofiler i samma lag. En match som Andreas Haddad, en av arrangörerna bakom matchen, tror kan väcka en tanke.

Den tidigare Assyriskaspelaren Andreas Haddad är ute på Södertälje IP och kollar läget inför tisdagens match. Förberedelserna har pågått länge, bland annat har han jobbat med att ta fram ett emblem som ska sitta på Assyriska- och Syrianskaspelarnas tröjor under morgondagens match.

– Här är Assyriskas strålar, Syrianskas örn, i mitten en fotboll och där är Södertäljes skyddshelgon S:ta Ragnhild, säger han.

”Bra att två rivaler kan göra något tillsammans”

Södertäljelaget – där spelare som Kennedy Bakircioglu och Louay ”Lolo” Chanko deltar – ska möta ett lag med gamla landslagsprofiler (Vi Lirare) här på Södertälje IP.

– Att få jobba tillsammans och göra något positivt tror jag är bra, speciellt för ungdomarna här i stan som kommer se att två rivaler kan göra något bra tillammans, säger Andreas Haddad.

Men att Assyriska och Syrianska på riktigt ska slås ihop tror Andreas Haddad, som anordnar matchen imorgon tillsammans med tidigare Syrianskaspelaren Sharbel Touma, kommer bli svårt – i alla fall nu.

– Vi har ofta suttit uppe sent och pratat om det här; varför kan vi inte spela i samma lag? Vi pratar samma språk, är från samma rike och har samma religion, så varför inte? Men jag tror det handlar om mer än det.

– Det var som någon förklarade: ”Om jag hejar på Roma och så slås Roma ihop med Lazio då är det ju inte samma klubb längre och då finns det inget kvar att heja på”.

För- och nackdelar med en sammanslagning på sikt

Andreas Haddad menar att han själv inte kommer jobba aktivt för en sammanslagning, men att det finns både fördelar och nackdelar med två lag. lagen.

– Ekonomin skulle ju blå säkert fem gånger starkare om det skulle vara en neda klubb till exempel.

Men tror du inte att den rivaliteten som finns mellan lagen har sporrat spelarna att kämpa mer?

– Jo visst! Rivaliteten mellan klubbarna har ju på många sätt varit bra.

”Det här är på riktigt”

För tillfället riktar Andreas Haddad blicken mot tisdagens match. En match som han ändå tror kan väcka en tanke hos många om att två klubbar som är rivaler faktiskt kan spela fotboll tillsammans ibland.

– Det här blir på riktigt! Det blir ett lag – Syrianska och Assyriska – för Södertälje, säger Andreas Haddad lägger till:

– Fast för en dag då.

Fakta

Matchen spelas den 12 juli klockan 19 på Södertälje IP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.