Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Assyriska FF ska betala sin skuld på 1.6 miljoner innan sista juni, kräver Södertälje kommun, annars blir man skickad till Inkasso. Foto: Johanna Talamo/SVT

Assyriskas ordförande efter kommunens skuldkrav: ”Hela vår existens är hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun kräver nu att Assyriska FF ska betala av sin skuld på 1,6 miljoner till sommaren. Man har helt olika bild av vad som ligger till grund för att man hamnat i dagens situation.

– Förtroendet är brutet, säger AFF:s ordförande Moussa Esa.

För att inte skulden ska hamna hos inkasso måste Assyriska FF betala den skuld som länge hängt över klubben innan sista juni. Ett besked som enligt fotbollsklubbens ordförande Moussa Esa kom för tätt inpå samtidigt som de trott att en avbetalningsplan skulle lösas. Han menar att de nu riskerar att gå i konkurs.

– Det skulle vara en plats mindre för ungdomarna att engagera sig i. Vi är en av de goda krafterna, med det här beslutet har man rivit ner allt det, säger han.

Avbetalningsplan skrevs inte under

Efter ett möte i maj 2023 mellan parterna skrevs ett utkast på en avbetalningsplan för AFF, som aldrig skrevs under.

Enligt Esa beror det på att de haft svårt att få kontakt med kommunen.

Kultur- och fritidschef Maria Lindeberg säger att beslutet att slopa avbetalningsplanen beror på att AFF inte uppfyllde kriterierna att betala de löpande fakturorna under året i tid

– Alla föreningar måste behandlas lika, menar hon.

Här menar AFF att kommunen gått med på att klubben betalar in den totala summan vid årsslutet istället för månadsvis, då intäkterna går upp och ner över året.

Häver avbetalningsplanen

Man är inte heller överens om när klubben fick besked om att det inte skulle bli någon avbetalningsplan. Enligt AFF kom det förra månaden, enligt kommunen i höstas.

I ett mejl andra november menar tjänstemännen att man har gett besked om att häva avbetalningsplanen:

”Avbetalningsplanen var under förutsättning att ni löpande betalar era fakturor under 2023 senast förfallodatum. Som du vet har detta inte fungerat och då ser vi inte att det finns förutsättningar för en avbetalningsplan. Eftersom ni inte följer betalningsplanen för 2023 års fakturor riskerar ni att hela skulden förfaller. ”

– Om det nu var så att kommunen avslutade diskussionerna om en avbetalningsplan genom det mejlet (2 november) varför sitter vi i möte 12 december och blir lovade en avbetalningsplan så länge vi betalar våra driftkostnader vid årsslutet? säger Esa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.