Åtal för grova bedrägerier i kyrkohärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom åtalet mot 17 personer, misstänkta för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på miljonbelopp. Huvudmannen, kyrkans före detta ordförande, nekar till brott.

Enligt åtalet har medvetet felaktiga uppgifter till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inneburit att sammanlagt sex miljoner kronor i bidrag betalats ut till 14 enskilda personer och tre ideella föreningar sedan år 2012.

– Personerna har påståtts arbeta för föreningarna, vilket utredningen visar att de inte har gjort. Arbetsförmedlingen har blivit lurad när man beslutat om stöd och pengarna skulle alltså aldrig ha betalats ut, säger kammaråklagare Eva Wintzell.

Åklagaren: Satt i system

Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning, grovt brott.

– Brotten är grova eftersom man satt detta i system, det pågått under en längre tid och det handlar om höga belopp. Dessutom är det ett angrepp på trygghetssystemet och därmed särskilt allvarligt, säger Eva Wintzell.

Advokaten: Inget uppsåt

Målets huvudmisstänkte, åtalad på samtliga punkter, nekar till brott.

– Det här målet handlar ju, enkelt uttryckt, om att min klient skulle ha lurat staten på pengar och det handlar inte om det alls. Han har varit en stor, viktig del i den ideella verksamheten nära kyrkan och har agerat efter bästa förmåga, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

Istället menar försvaret att det handlar om bristande rutiner hos myndigheterna.

– Arbetsförmedlingen har betalat ut pengar och tyckt att allt har varit i sin ordning. Man har haft ganska otydliga rutiner. Men det är absolut inget systematiskt, eftersom det inte finns något uppsåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkohärvan

Mer i ämnet