Polisen har lagt ut en bild på en av smällarna som beslagtogs i går i sociala medier. Foto: Polisen/TT

Bangers mot polis i centrala Södertälje i natt

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal unga män kastade natten mot söndag bangers mot polisen i samband med en klubbstängning i Södertälje. Flera av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Våldsamheterna inleddes när det var stängningsdags på en klubb i centrala Södertälje och polisen, på grund av ordningsproblem, kallades till platsen.

– Det ingripande som polisen gjorde då drog igång ett större gäng som började kasta bangers mot poliserna, säger stationsbefälet Johan Sjöholm. Den första patrullen på plats larmade om underläge och då åkte ett flertal patruller dit.

Smällare och bangers i Södertälje

Välbekanta för polisen

Det var ett trettiotal män födda i mitten av 90-talet som stod för kastandet av de kraftiga smällarna. De slängde även bengaler mot poliserna.

Vad vet ni om de här unga männen?

– Det är i mångt och mycket samma konstellation som varit inblandade i liknande situationer tidigare. Flera av dem är folk som i allmänhet är mer eller mindre kriminella. De namn jag har sett i rapporten är inblandade i annan kriminalitet.

Flera anmälda för våldsamt upplopp

Ett flertal polisanmälningar har nu gjorts om våldsamt upplopp, våldsamt motstånd och skadegörelse.

Vad kan det bli för följder för de inblandade?

– Våldsamt upplopp kan ge upp till tio års fängelse, säger Johan Sjöholm. Men då ska de ju dömas för det också.

En polisman fick en flisa av en tand utslagen i tumultet, men ingen har kommit till allvarlig skada under lördagsnatten, enligt stationsbefälet.

I fredags kväll skadades tre poliser när mellan 20 och 30 personer angrep en polispatrull i Rinkeby. Tre personer greps i samband med den händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet