Marie Jörgensen. Foto: SVT.

De hade tränat på promenader i ett år – allt raserades när smällen kom

Uppdaterad
Publicerad

Marie Jörgensen var ute på en promenad med autistiska brukare när en smällare plötsligt small i närheten av dem. En av brukarna blev så rädd att han började gråta.
– Han kommer inte våga gå ut igen under dem närmaste dagarna, säger hon.

En daglig aktivitet för funktionshindrade på Linden daglig verksamhet i Hovsjö är att ta promenader. Men nu kan det komma att ändras efter att smällare skrämt slag på brukarna.

– De blev jätterädda, de pratar ju inte men man såg det på deras reaktioner. De håller för öronen och skriker aj aj aj. Det är deras sätt att berätta att det var otäckt, säger Marie Jörgensen arbetshandledare på Linden daglig verksamhet.

Håller sig inomhus

Enligt Marie Jörgensen har det tagit tid för vissa autistiska brukare att gå ut och ta promenader.

– Det har tagit över ett år att få ut en av dem på promenad. Det är väldigt tråkigt nu att han inte vågar gå ut igen på grund av smällare. En började gråta. Jag vet inte vad vi ska göra åt det. Det jag vet är att vi kommer hålla oss inne under jul och nyår, säger hon.

Hon säger att smällarna inte var avsiktligt riktade mot henne och brukarna, men tror att vissa kan se det som extra kul när folk blir rädda.

”Smäller mycket i området”

Marie Jörgensen berättar att det är ett återkommande problem med smällare.

– Det händer varje år. Det smäller mycket i området och jag vet inte vad vi ska göra åt det. Men det borde finnas fler aktiviteter för unga även under vintern som under sommaren. Det kanske kan förhindra detta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet