Bara efter en timme fick vår reporter kontakt med en säljare via sociala medier. Foto: SVT

Här sker försäljningen av bangers öppet på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Högljudda knallskott, så kallade bangers, har länge varit ett problem i Södertälje. Försäljningen av dem sker flitigt och öppet över sociala medier, men polisen har svårt att komma åt säljarna.

Många i Södertäljetrakten har hört smällarna. Bangers, smällare och raketer har kastats på torg, bostadsområden och inne i trapphus. Stor del av försäljningen av de olagliga smällarna sker via sociala medier.

När SVT Nyheter Södertälje undersöker hur enkelt det är för unga att få tag på bangers dröjer det inte länge innan vi hittar flertalet konton på Instagram som driver försäljning. På några av sidorna finns en blandning med allt från märkeskläder, vapen, raketer och bangers.

Får snabbt erbjudande om att köpa

Vi startar ett konto och tar kontakt med försäljarna. Bara efter någon timme får vi erbjudande om 20 bangers av sorten ”Dum bum” för 200 kronor. Det är en av de kraftfullaste sorterna som kan orsaka stora explosioner och leda till allvarliga skador.

Nästa morgon får vi ytterligare ett svar, då gäller det lika många bangers men för 150 kronor. Säljaren frågar om vi har kontanter och är redo att träffas redan samma kväll.

Polisen stänger inte konton

Hos polisen i Södertälje vet man om att  försäljningen sker genom sociala medier, men det är svårt för dem att komma åt säljarna eller stänga ner kontona som ligger uppe.

– Från polisens sida gör vi inget konkret utifrån det vi kan få fram för att stänga ner dem. Det är ett omfattande arbete och ofta är inte ens sidorna hemmahörande i Sverige. Det är något vi måste se på från en bredare front med lagstiftningen även internationellt, säger Mikael Alfredsson hos Södertäljepolisen.

Men sidorna heter ungefär ”Försäljning i Södertälje”, det är väl väldigt lokalt?

– Ja det finns här som på alla andra ställen och vi försöker finnas med, men det är en resursfråga också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet