Foto: Polisen/SVT

Olagliga smällare allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Högljudda knallskott, så kallade bangers, har blivit vanligare i Södertälje enligt polisen. Detta trots att de är olagliga. Och det är främst unga som använder dem.

Knallskott, så kallade bangers, har länge använts av fotbollshuliganer på arenor, men nu har de börjat användas även på gator och torg.

De små hårt packade knallskotten som låter väldigt högt när de smäller är olagliga i Sverige. Ändå märker polisen att de används mer och mer i Södertälje, särskilt bland unga.

Smällare och bangers i Södertälje

”Många tror att det är bomber”

Dels gör de fler beslag och sedan är det många Södertäljebor som ringer in och rapporterar smällande ljud.

– Många tror att det är bomber, granater och pistolskott men ofta är det bangers som smäller, säger Mikael ”Affe” Alfredsson, kommunpolis i Södertälje.

Kan orsaka skador

Knallskotten kan ge både tryckskador och hörselskador om man står för nära när de smäller. Och sedan början av september har runt hälften av de 80 händelserapporterna som kommit in till polisen under rubriken ”ofog barn/ungdom” handlat om just smällar och skottljud.

Välkända i Södertälje

De Södertäljebor som SVT träffar centralt i stan känner väl till förekomsten av bangers.

– För mig känns det inte så svårt eftersom jag har hört mycket när jag bodde i Syrien, men för små barn är det svårare, säger Wardeh Shamoun som hört flera smällar i stan.

Södertäljebon Wardeh Shamoun Foto: SVT

– Man hör smällar på natten, säger Simon Hager.

Hur får det dig att känna?

– Varför ska man bry sig egentligen, det är bara småbarn som vill ha kul.

Innehav kan ge fängelsestraff

Det är olagligt att inneha bangers och Mikael ”Affe” Alfredsson tror att få unga är medvetna om vilka konsekvenser ett användande kan få.

– Innehav och köp kan ge böter och fängelse upp till ett år. Sedan är ju det farliga vad man gör med dem, både för sig själv och andra och då kan man göra sig skyldig till mycket allvarligare brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet