Hundarna Elliot, Zola och Lupa Foto: Privat

Mindre smällande i år – men fortfarande ångestfyllt för hunden Elliot

Uppdaterad
Publicerad

Inför jul- och nyårshelgen smäller det extra mycket, något som kan vara ångestfyllt för både hund och hundägare. Men i år genomförs ingen protestpromenad.

Efter en gemensam satsning från kommunen, polis och räddningstjänsten mot användandet av fyrverkerier och smällare har flera handlare i Södertälje valt att sluta sälja fyrverkerier. Och det uppskattades av en av förra årets initiativtagare till protestpromenaderna, Christina Gidevall, då hon tänkt lämna bort sin hund till sin dotter som bor på landet och inte behövde lämna bort honom lika tidigt.

Och i år har hon märkt av en skillnad.

Smällare och bangers i Södertälje

– Smällandet är avsevärt mindre i år. Men min hund Elliot har flyttat till landet över jul och nyår, då han redan reagerat på de få smällare som avfyrats, säger Christina Gidevall.

Ingen protest i år

Hon berättar att hunden Elliot redan i november visat tecken på att han vetat vad som är på väg och att han är väldigt uppmärksam på sin omgivning innan han känner att han kan kissa. Men om det råkar smälla medan han kissar kan han inte kissa färdigt utan visar att han måste gå in.

– Tyvärr så sitter sådan här rädsla så djupt. Och jag kan inte ömka honom för då visar jag att det han gör är rätt, säger hon.

I år blir det ingen protestpromenad mot smällare och fyrverkerier meddelar Södertäljes lokala kennelklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smällare och bangers i Södertälje

Mer i ämnet