Foto: SVT

Basketlandslaget i Södertälje

Publicerad

Det svenska basketlandslaget tränar för fullt i Täljehallen inför stundande allvar. Och som vanligt är det förbundskaptenen och dubbeljobbaren Vedran Bosnic som håller i spakarna.

Första veckan efter semestern och det svenska herrlandslaget i basket har samlats i Södertälje. Träningspass hela veckan och så dubbla drabbningar i Täljehallen mot Danmark i helgen.

– Vi har en del skadade spelare och vi måste få dem friska och i form. Matcherna mot Danmark kommer att ge oss svar på en del frågor, och det är bra att vi spelar de här matcherna så här relativt tidigt, säger Vedran Bosnic som ju till vardags är coach för svenska mästarna Södertälje Kings.

Ett och samma jobb

Bosnic har nu sju säsonger med Kings och snart tre säsonger med landslaget. Men han ser det inte som dubbla jobb. 

– Det är ju två olika lag under två olika perioder. Och för mig är basket ett och samma jobb. Dessutom njuter jag av det.

– Med Kings har jag ju mer tid att förbereda allt och säsongen är längre. Samtidigt känner jag många spelare i landslaget som har spelat för mig tidigare.

Svårt motstånd

De närmaste fyra veckorna innebär träningar, träningar, träningsmatcher och träningar. Allt för att göra laget ska kunna spela ihop sig så gott det går inför EM-kvalet. Motståndare är Bosnien och Ryssland, två lag som fyra av fem dagar slår Sverige.

Första matchen är i Bosniens huvudstad Sarajevo den 3 september.

– De har ett fantastiskt lag med två NBA-spelare och fyra, fem spelare i Euro league. Men vi kommer att kämpa hårt, göra det så svårt som möjligt för dem och förhoppningsvis också vinna matchen.

Bortaplan men hemmaplan

Sarajevo är annars en stad som Vedran Bosnic känner väl till sedan innan.

– Ja, det är ju min hemstad, jag är född i Sarajevo. Så jag är väldigt motiverad, kanske till och med mer motiverad inför den här jämfört med de andra matcherna.

Du lär bli lite av en fiende i hemstaden?

– Jag blir förmodligen den störste fienden då, ja. Haha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.