Det är fyra gånger vanligare att barnen dör sent i graviditeten och dubbelt så vanligt att kvinnor som inte talar svenska behöver kejsarsnitt. Foto: SVT/TT

Bättre förlossningar för utlandsfödda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Utlandsfödda kvinnor får fler komplikationer vid sina förlossningar. Det vill Södertälje sjukhus ändra på genom att introducera dem till vården – innan förlossningen är igång.

Studier visar att utlandsfödda kvinnor löper större risk att skadas vid förlossningar. Det är fyra gånger vanligare att barnen dör sent i graviditeten och dubbelt så vanligt att kvinnor som inte talar svenska behöver kejsarsnitt, enligt barnmorskan Mimansa Madheden.

Hon har startat ett nytt initiativ på Södertälje sjukhus som kallas ”Inför” vilket är en vårdintroduktion för utlandsfödda kvinnor som inte talar svenska eller är bekanta med det svenska vårdsystemet.

”Frustrerad och ledsen”

Initiativet har fötts ur en stor frustration då förlossningen i Södertälje tar emot många utlandsfödda födande kvinnor som kommit till förlossningenoförberedda och utan möjlighet att kommunicera.

– Jag blir frustrerad och ledsen å kvinnans vägnar i sådana situationer. Som barnmorska känner jag mig maktlös och hjälplös för att det inte finns tid att hjälpa henne ordentligt. Då blir det bara det mest akuta, säger hon.

Verksamheten är uppsökande och personalen träffar kvinnan där det passar henne eftersom grundproblemet är att kvinnorna själva inte söker sig till sjukvården innan förlossningen.

– Öppnar man en mottagning så kommer de inte, man måste jobba på annat sätt.

Sedan början av november, då verksamheten startade, har ett 20-tal kvinnor deltagit. De tillhör ofta små språkgrupper som exempelvis talar bengali  eller mongoliska.

Mimansa Madheden, barnmorska. Foto: Privat

Söka hjälp i tid

Det här är första gången som den här typen av verksamhet startar i Sverige enligt Mimansa Madheden, och effekterna kommer att utvärderas om två år.

På vilket sätt kan en introduktion hjälpa?

– Om kvinnan förstår hur vårdsystemet fungerar kan hon söka hjälp på rätt plats och i rätt tid. Informationen måste vara kultursensitiv, alltså vården måste förstå var hon kommer ifrån och med vilken förförståelse. Först då kan hon tillgodogöra sig informationen ordentligt.

Målet är enligt Mimansa Madheden att skapa en mer jämlik vård.

– Vi vill minska riskerna och komplikationerna i samband med barnafödande för utlandsfödda kvinnor, vi vill att de här kvinnorna ska få tillgång till likvärdig vård som svenskfödda kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.