Mannen från Södertälje köpte bland annat en bil för 65 000 kronor med falsk betalningsbekräftelse. Foto: TT/Från förundersökning

Lurade äldre personer och gjorde falska blocketannonser – två män döms

Publicerad

Två män från Södertälje och Eskilstuna döms för flera fall av bedrägerier. De har bland annat lurat äldre personer på tusentals kronor och gjort falska försäljningar på Blocket. Männen ska betala 300 000 respektive 200 000 kronor i skadestånd.

Polisen i Södertälje har tidigare gått ut och varnat för tjuvar som påstått att de ska testa brandvarnare hemma hos äldre i Södertälje.

I oktober 2018 var det just så som en man i Södertälje gick tillväga när han lurade en kvinna på flera tusen kronor. Han kontaktade henne och påstod att han kom från Telge bostäder och sa att han skulle ta en titt på hennes brandvarnare.

I tingsrätten berättar mannen bland annat att han lurade kvinnan att hans mobil var en betalningsmaskin. Han fick henne att skriva in sin kod i mobilen och åkte sedan iväg och tog ut pengar på kvinnans kort.

Mannen har erkänt bedrägeriet men menar att han varit berusad under hela förloppet. Han säger att var skyldig flera personer pengar och inte såg någon annan utväg än att skaffa pengar på ett olagligt vis.

Falska köp på blocket

Vid flera tillfällen tog mannen även kontakt med säljare genom sajten Blocket och visade upp falska betalningsbekräftelser när han köpte en begagnad motorcykel, en gitarr, två bilar och en husbil. Han har även uppgett sig för att hyra flera datorer som han sedan pantsatte i Södertälje och Hallunda.

Tillsammans har mannen från Södertälje och mannen från Eskilstuna även satt upp falska annonser på blocket och försökt tvätta pengarna. Vid båda tillfällen har de har uppgett sig för att sälja bilar och tagit emot betalning i förskott.

Lurade 92-åring på 200 000 kronor

Mannen från Eskilstuna döms för att ha ringt en äldre kvinna och påstått sig vara från banken. Han fick kvinnan att slå in koden till sin mans bankkonto och tog 200 000 kronor. Mannen döms till villkorlig dom, dagsböter på 4 000 och skadestånd på sammanlagt över 200 000 kronor.

Mannen från Södertälje döms till sammanlagt strax över 300 000 kronor i skadestånd och tio månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer