Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I bilderna från polisens förundersökning, som Hem och Hyra var först med att publicera, ser man kvinnan dansa. Men kvinnan förnekar brott. Foto: Ur polisens förundersökning

Åtalas för bluff med sjukintyg – fick halv miljon i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer misstänks ha lurat till sig över sex miljoner kronor i försörjningsstöd från socialtjänsten i Södertälje, rapporterar Hem och Hyra.

Tidningen har gått igenom tretton polisanmälningar från socialtjänsten från 2019 som visar att det rör sig om belopp mellan 88 000 och 771 000 kronor. I ett fall misstänks fusket ha pågått i 17 år.

Anmälningarna gäller bland annat skenskilsmässor, där gifta par uppgett att de skilt sig och sedan sökt bidrag som ensamstående. I flera fall har personer sökt bidrag samtidigt som de jobbat och även drivit företag.

– Det här är ett allvarligt brott eftersom det riktar sig mot samhällets skydd mot de som har behov av hjälp, säger Fredrik Karlsson, kammaråklagare till SVT Nyheter Södertälje.

Han vill dock inte gå närmare in på vilket straff han yrkar på.

Rör sig obehindrat

En kvinna står åtalad misstänkt för grovt bidragsbrott och socialtjänsten i kommunen kräver henne på 564 000 kronor. Enligt tidningen är kvinnan sjukskriven på heltid och har bland annat påstått ha svårt att röra sig, men filmer och bilder på Facebook visar hur kvinnan rör sig obehindrat.

Södertälje kommun har satsat på att komma åt fuskare, men uppger att kommunerna måste bli tuffare.

– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger Anna Flink vid Södertälje kommun till tidningen.

”Inte lurat någon uppsåtligen”

Enligt kvinnans advokat Pia Björstrand förnekar hon brott.

– Hon varit sjuk både fysisk och psykiskt vilket är konstaterat av läkarutlåtandet. Det som hänt, och som ju framgår av polisundersökningen, är att hon har mått bättre det senaste halvåret men att hon haft andra problem som gör att hon inte kunnat söka arbete. Hon ser inte att hon lurat någon uppsåtligen, säger Pia Björstrand.

– Skyddsnätet för de som är utsatta stramas åt och då jagar man de som är svagast i samhället, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer