Salems kommun betalade ockerpriser för vägsalt. Foto: TT

Blufföretag sålde dyrt issmältningsmedel till Salem

Publicerad

Ett svartlistat företag har sålt dyrt issmältningsmedel till Salems kommun. Det visar Uppdrag gransknings genomgång av faktureringar som svartlistade företag skickat.

Uppdrag granskning har gått igenom fakturor som skickats till bland annat kommuner och myndigheter från aktörer som finns på de största varningslistorna för blufföretag. Ett exempel är Salems kommun som har köpt dyrt issmältningsmedel från ett varningslistat företag.

– Det är svårt att säga exakt vad som hänt i och med att vi inte hunnit utreda det ännu. Men det känns ju ganska uppenbart att det finns lärdomar att dra av det här, säger Mats Öberg, ekonomichef på Salems kommun.

Vanligt vägsalt

Salem är inte ensamma. Totalt 120 kommuner har köpt issmältningsmedlet som kostade 165 kronor kilot, trots att det enligt Uppdrag gransknings genomgång var vanligt vägsalt som har ett pris på cirka 1 krona kilot.

Även Södertälje kommun har betalt fakturor till blufföretag, men en del av dem har bestridits.

– Jag har ingen kännedom om de specifika fakturorna, så jag kan inte uttala mig om hur det kunnat hända. Om det har hänt har ju något fallerat, men vi jobbar med tydliga inköpsrutiner och konsekvent med upphandlade ramavtalsleverantörer, säger Richard Sundbom, kommundirektör Södertälje kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigefakturorna

Mer i ämnet