Foto: SVT

Bosättning på fornlämning har städats bort

Uppdaterad
Publicerad

Den bosättning som EU-migranterna byggt på fornlämningar har nu städats bort.

SVT har tidigare rapporterat om EU-migranter som satt upp bosättningar på ett gravfält från järnåldern. Södertälje kommun har velat avhysa dem men väntat på klartecken från Kronofogden.

Polisen åkte ut

Processen drog ut på tiden då kommunen skickat in fel handlingar och tvingats göra om sin ansökan på nytt. Men nu har man städat bort bosättningen utan besked från myndigheten.

– Polisen var nyligen på plats för att identifera personerna och bedömde då att bosättningen var övergiven. Då beslöt kommunen som äger marken att städa bort allt, säger Åke Martinsson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

Hur kunde de bedömma att det var övergivet?

– Jag antar att de tittade efter personliga tillhörigheter och annat som indikerar att någon bor där.

”Grävt grop”

Det är oklart var EU-migranterna är.

– Vi vet inte vart de tagit vägen, det verkar som att de periodvis åker till sitt hemland vilket också kan vara bundet till årstiden.

Har det blivit någon skada på fornlämningarna?

– Vi är inte riktigt säkra på det men jag har åtminstone sett att man har grävt en grop för att kunna sätta upp tält. Vi inväntar Länsstyrelsens bedömning, säger han.

I dagsläget finns inga ytterligare aktuella ärenden om bosättningar på kommunal mark, berättar Åke Martinsson. Däremot minst en bosättning på privat mark i Weda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läger på fornlämningar

Mer i ämnet