Foto: Linda Asmar/SVT

EU-migranter har byggt läger på fornlämningar

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun vill avhysa EU-migranter som bor på ett fornlämningsområde från järnåldern.

Södertälje kommun har i år tvingats avhysa EU-migranter som bosatt sig på kommunal mark vid flertalet tillfällen, nyligen skedde detta i Pershagen. Nu vill kommunen avhysa folk som slagit läger på ett fornlämningsområde med gravfält från järnåldern.

– Det är klart att de här människorna är utsatta och har en svår situation. Samtidigt som kommunen ju har en skyldighet att behandla alla medborgare på samma sätt, säger Åke Martinsson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun och fortsätter:

– Det är helt enkelt för att vi inte kan tillåta att man sätter upp bosättningar på kommunal mark utan att ha tillstånd.

Skyddas av fornminneslagen

Det faktum att platsen de valt är ett fornlämningsområde gör saken än mer allvarlig.

– Det är järnåldersgravar som är skyddade av fornminneslagen också förutom de andra regelverken som finns för kommunerna att förhålla sig till, säger Åke Martinsson på Södertälje kommun.

Hur allvarligt är det?

– Jag kan inte bedöma det, jag är inte så kunnig kring regelverket vad gäller fornlämningar, säger han och medger att det inte är lätt för allmänheten att känna till att det i området finns fornlämningar då det saknas skyltar om detta.

SVT Nyheter Södertälje har sökt EU-migranterna i lägret på fornlämningen. Men de fanns inte på plats när vi var där.

”Välkomna att söka hit”

På det nya härbärget för EU-migranter, som är ett samarbete mellan flera kyrkor i Södertälje, blir man ledsen när man får höra om avhysningarna. De uppmanar personerna i bosättningen att söka sig till härberget men poängterar att de inte kan erbjuda mer än de platser som redan finns.

– Det är väldigt tråkigt för de människorna men helt i enlighet med de regler som finns. De är välkomna att söka sig till oss men vi har ju bara möjlighet att erbjuda tio platser, säger Eva Johansson, diakon i St Ragnhildsförsamling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läger på fornlämningar

Mer i ämnet