Länsstyrelsen: ”Allvarligt täcka över fornlämning”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm ser allvarligt på att det satts upp bosättningar på fornlämningar och säger att det kan bli aktuellt med en kontroll på plats för att se om skador uppstått på gravfältet från järnåldern.

På tisdagen rapporterade SVT om att Södertälje kommun vill avhysa EU-migranter som slagit upp läger på fornlämningar. Agneta Åkermark Kraft, första antikvarie på Länsstyrelsen i Stockholm, tycker det är allvarligt.

– Lagen säger att man inte får täcka över eller bebygga en fornlämning. Och sätter man upp ett tält så räknas det åtminstone som att täcka över om inte bebygga, säger hon.

Kan bli kontroll

Efter SVT Nyheter Södertäljes rapportering kan det nu bli aktuellt med en kontroll på plats för att se om skador uppstått på gravfältet från järnåldern.

Att fornlämningarna som EU-migranterna bosatt sig på inte är skyltade är enligt Länsstyrelsen inte någon godtagbar ursäkt.

– Enligt lagtexten så är fornlämningar allas ansvar så man ska ha koll på det.

SVT Nyheter Södertälje har sökt EU-migranterna i lägret på fornlämningarna. Men de fanns inte på plats när vi var där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läger på fornlämningar

Mer i ämnet