Södertörns brandsförsvarsförbund avråder från eldning under valborgsmässoafton. Foto: TT

Brandförsvaret avråder från majbrasor

Publicerad

Inför valborgsfirandet avråder Södertörns brandförsvarsförbund från att tända majbrasor. ”Det är otroligt varmt och torrt med stor brandrisk för skog och mark”, säger Gunnar Hansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Det råder ännu inget eldningsförbud, men i och med brandrisken avråder brandförsvaret från att elda på valborg.

– Väljer man ändå att elda ska man söka tillstånd och se till att brasan är hanterbar utifrån förutsättningarna där man eldar. Den ska inte vara nära byggnader eller skog, och man ska vara förberedd för släckning med hinkar, dunkar och slangar, säger Gunnar Hansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund. Han fortsätter:

– Det är viktigt att man stannar kvar tills brasan är helt släckt.

I Södertälje, Salem och Nykvarn har man sökt om tillstånd för att arrangera valborgsfirandet med brasor.

Ovanligt att valborg sammanträffar med skogsbrandssäsong

Brukar det vara mycket för er att göra under valborgsmässoafton?

– Nej, för det brukar alltid vara fyra grader och regn. Den här temperaturen vi har nu har vi inte upplevt på ett antal år, säger Gunnar Hansson.

Det ovanligt att valborgsfirandet inträffar samtidigt som det är säsong för skogsbränder, men enligt Gunnar Hansson är man är redo för att ta hand om eventuella bränder.

– Vi är förberedda lokalt och i länet för att hantera det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.