Branden i Nykvarn ännu ej släckt, räddningstjänsten tror att det kommer ta tre dagar till. Foto: SVT

Brandförsvaret: ”Det brinner fortfarande i Nykvarn”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen började det brinna i skogen vid Båglan i Nykvarn. Sedan dess har 20-30 brandmän jobbat med att släcka elden och få kontroll över området. På onsdagsmorgonen är branden fortfarande inte släckt, men läget är under kontroll, meddelar Södertörns brandförsvarsförbund.

– Vi har under natten jobbat med att ringa in branden. Vi har dragit slang och vattnat runt eldkanterna och försökt släcka in mot elden. Under natten spred sig elden över vägen, men nu är allting under kontroll, säger Roger Magnusson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Hur ser det ut nu på plats?

Det brinner fortfarande i området. Det är cirka 65 000 kvadratmeter som brinner. Vid 04-tiden i morse har vi gått upp i insatsstyrkan och bemannat området med 20-30 brandmän. Vi jobbar för fullt, och vi har just nu läget under kontroll. Som det ser ut nu finns ingen spridningsrisk, men det brinner i stubbar och glöden pyr. Vi kommer att finnas på plats i flera dagar innan allt är över säger, Roger Magnusson.

Vad behöver allmänheten veta?

– Håll er uppdaterade på hemsidan och kommunens hemsida för vidare information. Vägen som vi stängde av igår är igång.

SVT på plats vid 11

SVT Nyheter Södertälje var på plats strax innan lunch på onsdagen och läget såg då ut ungefär som räddningstjänsten beskrev det på morgonen.

Kan människorna som bor i området pusta ut?

– Pusta ut är svårt att säga, som det ser ut nu är det lugnt, men det beror ju på om förutsättningarna förändras, säger Anders Handell, yttre befäl på Södertörns brandförsvarsförbund.

Dricksvattnet påverkas

Med anledning av den stora mängden dricksvatten som har använts i samband med släckningsarbetet kan det kommunala dricksvattnet blivit missfärgat (brunt).

”Vattnet är ofarligt att dricka, men kan missfärga till exempel vittvätt. Berörda hushåll kan spola kranen närmast vattenmätaren med kallt vatten och vänta med att köra tvätt tills vattnet är klart igen”, skriver Nykvarns kommun på sin hemsida.”

Brand i Järna

Under morgonen kom fler larm om att det brinner, bland annat i Järna. 20 kvadratmeter började brinna i ett industriområde och brandförsvaret tog snabbt kontroll över läget. Men de poängterar och uppmanar invånare att inte elda i onödan.

– Vi har flera brandmän som jobbar med eftersläcknigsarbetet i Järna. Men vi måste påminna människor om att följa regler som gäller när det kommer till eldningsförbudet eftersom vi nu har ett ansträngt läge med alla bränder. Så, snälla håll er till reglerna, säger Henrik Lindström operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet