Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se andraklassarnas moves för en ”friskare skolstart”. Kan hälsoprogrammet skapa kroppshets hos barn? Hör vad ansvariga och barn tänker. Foto: Johanna Talamo/SVT

”Frisk skolstart” ska motverka övervikt bland barn – metod testad på Ronnaskolan sprids

Uppdaterad
Publicerad

Ett försök till att minska övervikt och obesitas (tidigare kallad fetma) hos barn är metoden ”En frisk skolstart”, som testats i Ronna och som regionen nu satsar på att sprida till flera skolor i länet.

– Vi har sett en stor förbättring, säger skolsköterskan Aleksandra Dinic på Ronnaskolan i Södertälje.

Södertälje kommun beskrivs av regionen som en ”pionjär” i att ta tag i frågan om barnens hälsa. Där har modellen implementerats brett.

Region Stockholm satsar 3 miljoner under de närmaste två åren på att sprida modellen till fler kommuner och skolor.

Minskad övervikt bland barn

Tester har gjorts och regionen menar att övervikt och obesitas minskat bland barnen på grund av programmet. Nu vill regionen att fler skolor ansluter sig.

– Metoden är evidensbaserad och vi ser väldigt fina resultat. Det riktar sig till förskoleklass och förstaklass, både skola och föräldrar involveras, säger Karin Fälldin (C), ordförande i folkhälso- och tandvårdsberedningen i Region Stockholm.

Utseendefixering hos barn

Ronnaskolan har jobbat med metoden i två år. Den är nu implementerad i allt från hemuppgifter till exempelvis rörelsepauser.

Metoden har fått kritik för att den riskerar att skapa en fixering hos unga barn kring hur man ska se ut och må.
– Det är en väldigt liten risk med såhär unga barn. Sådant kan uppstå senare när barnen är äldre och utsätts för särskilda sammanhang eller sociala medier, menar skolsköterska Aleksandra Dinic.

Hör mer om hur metoden avbryter lektioner med dans i videon.

En frisk skolstart

En frisk skolstart bygger på ett forskningsprojekt som har utvecklats på Karolinska Institutet sedan 2010.

Det är ett familjestödsprogram. Ett strukturerat arbetssätt för beteendeförändring som går ut på att hjälpa föräldrar att stötta sina barn att göra hälsosamma val. Och bidra med information om vilka vanor som är hälsosamma för 6-7-åringar i syfte att öka kunskap, och förebygga övervikt och obesitas.

Det har gjorts tre studier på totalt 38 skolor av effekterna.

Man har sett positiva effekter på ökat intag av hälsosam mat, fysisk aktivitet och en signifikant minskning i BMI hos omkring 1000 barn med obesitas.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.