Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man kanske inte ska pressa sig till max hela tiden, säger 12-årige Hector. Häng med på träningspasset i Västertorp. Foto: Louise Andersson/SVT

Här får barn lära sig träna på gym: ”Viktigt till framtiden”

Publicerad

Gymträning bland unga har blivit allt vanligare. 2022 var det den vanligaste träningsformen att testa på i åldrarna 15-24.

– Ibland hör man folk säga att det är stor risk att skada sig eller att barn skulle stanna i växten men det stämmer inte, säger Gustaf Rönquist vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Däremot är det många gym som har åldersgräns. Lilla Sportspegeln har hört av sig till några av de största gymkedjorna runt om i landet och den lägsta åldersgränsen för att träna utan vuxen är 13 år.

I Västertorp har mellanstadieelever fått lektioner i styrketräning och tillsammans med en tränare gått igenom hur man tränar på rätt sätt.

– Vi tycker det är viktigt att man ska lära sig hur man gör till framtiden, Edvard Engström, 11

Se hela inslaget från Lilla Sportspegeln här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.