Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på boxningspasset i ”Områdets” nya lokaler och hör vad det betyder för Ahmad Aziz och Akin Tuncay att ha ett ställe att vara på. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Efter åtta år: Flemingsbergs mötesplats för unga verklighet

Publicerad

”Området” är en förening med syfte att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet. Men trots att de varit verksamma sen 2015 har de inte haft någon fast plats att hålla till på – förrän nu.

– Det är inte självklart att vi hade kunnat rädda alla men vi hade kanske kunnat hjälpa en, kanske två. Vi hade i alla fall kunnat erbjuda ett alternativ, säger medgrundaren Cemil Karahan.

Cemil Karahan är uppvuxen i Flemingsberg. När han var i 20-årsåldern började han reflektera över utvecklingen i området. Han såg att problemen med gängkriminalitet skulle växa om inte ett förebyggande arbete kom på plats.

Tillsammans med vänner kontaktade han politiker, fastighetsbolag och kommunen. Men ingen lyssnade. Då tog han saken i egna händer.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

”Vill att alla ska känna sig välkomna”

2015 grundades föreningen ”Området” med syfte att skapa en trygg mötesplats.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna här, oavsett postkod eller vilken sida av järnvägen de bor på. Vi har haft lite splittringar så vi har valt att inte döpa det till områdets namn, säger Cemil Karahan.

Men det skulle ta över åtta år innan de hade en egen mötesplats.

– Det är jättebeklagligt att det inte kunde ske fortare, säger Huddinge kommuns kultur- och fritidsdirektör Anja Dahlstedt.

Följ med in i föreningens nya lokaler i videon längst upp.

”Hade behövt såna inspirationskällor”

Visionen är att erbjuda det som de själva saknade: träningspass, cv-skrivning, läxhjälp. Med hjälp av en privat finansiär har föreningen på fem år även hjälpt 44 personer att ta körkort.

En av dem är Rodan Anis. Han har nu, flera år senare, själv engagerat sig i föreningen och håller workshops i ekonomi.

– Jag lär ungdomar spara, investera, budgetera inför framtiden – alltså vikten av att förvalta sina pengar på ett bra sätt.

Rodan tycker att det är bra att barn och unga har någon de kan relatera till som engagerar sig i området den själv vuxit upp i.

– Jag kan bara tala utifrån mina egna erfarenheter när jag var yngre och hur mycket jag hade behövt såna inspirationskällor.

För Rodan Anis är ekonomin mest en hobby men det är något han tycker är viktigt att lära sig i ung ålder eftersom han själv saknade det. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet