Hör chefläkaren på sjukhuset: Därför är färre fester en trolig förklaring till minskning av covid-patienter i Södertälje. Foto: Linda Asmar/SVT

Nära halvering av covid-patienter på Södertälje sjukhus: Färre fester kan ha haft effekt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 har närmare halverats på Södertälje sjukhus den senaste veckan – vilket kan ha en direkt koppling till att avsevärt färre stora fester hållits i kommunen på sistone, tror chefläkaren Lena Sunnermalm.

Under hösten har ett flertal större fester som hållits i Södertälje kritiserats pågrund av den befarat höga smittspridningen. Och Södertälje kommun, som länge försökt få stopp på festandet, prövade till slut med ett dansförbud förenat med vite.

Snabb minskning patienter

Detta gjordes strax innan jul och sedan dess ska festerna, med få undantag, ha upphört – vilket kan ha gett effekt på det minskade antalet covid-patienter på Södertälje sjukhus.

Coronaviruset i Södertälje

– Det borde rimligen ha en direkt effekt, säger Lena Sunnermalm, chefläkare på Södertälje sjukhus.

I klippet ovan motiverar hon varför hon ser ett möjligt samband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet