Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fungerar det gamla vaccinet lika bra som det nya? Hör Folkhälsomyndigheten i videon. Foto: SVT

Covidfallen ökar – här är svaren på det du undrar just nu

Publicerad

Flera smittade, ett nytt vaccin – och barn får nu vaccineras. Det händer saker på covid-fronten.

I videon finns svaren på tre frågor du kan ha just nu.

Samtidigt som statistiken visar att antalet bekräftade fall av covid-19 återigen stiger i Sverige och Region Stockholm, rullar även ett nytt uppdaterat vaccin in på marknaden. Dessutom blir det nu också möjligt för barn att vaccinera sig igen för första gången på drygt ett år.

I Region Stockholm och i hela riket har man sett att antalet bekräftade fall har ökat märkbart de senaste veckorna, en del av förklaringen är att det under sommaren varit rekordfå fall.

På Södertälje sjukhus införs nu extra skyddsåtgärder för att förhindra smittspridning av luftvägsinfektioner som covid-19 och säsongsinfluensan.

Kampanj för vaccinkombo

– Vi har gått från en nivå på mindre än tio patienter med covid-19 per dag till cirka 10-20 patienter per dag, skriver Annica Ahl, chefläkare på Södertälje sjukhus, i ett mejl till SVT.

En ny vaccinationskampanj har i veckan dragits igång för covid-19 och influensa, trots att vaccinering mot covid-19 skett under hela året.

– För de som är i riskgrupp att bli svårt sjuka rekommenderar jag verkligen att boka en tid och gå och vaccinera sig, säger Maria Rotzén Östberg, smittskyddsläkare Region Stockholm.

Få alla svar i videon på det du undrar just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.