Patienten Radmila Paradzik mäter själv syresättningen i blodet från hemmet. Sedan blir hon uppringd av sjuksköterskan Josefin Kuyumcuoglu. Foto: Karin Fallenius/SVT

Nytt pilotprojekt: Covidpatienter övervakas i hemmet

Publicerad

Nu kan covidpatienter som vårdats på Södertälje sjukhus skickas hem för att istället övervakas på distans. Förhoppningen är bland annat att man lättare ska kunna upptäcka så kallad tyst hypoxi, det vill säga syrebrist i blodet, samt att i förlängningen kunna frigöra vårdplatser.

Projektet startade redan i april och i slutet av juni skickades den första personen hem med mätutrustning. Piloten ska pågå i ett halvår och kan, sett till utrustningen, som mest ha tjugo patienter på övervakning i hemmet.

Hittills är det endast en patient som fått distansövervakning.

– Målet just nu är att ha två patienter i hemmet, vi behöver jobba upp våra arbetssätt så vi tar en sak i taget, säger Karolina Andersson, specialistsköterska och delaktig i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet