Gustav Hemming (C), regionråd i Stockholm, förklarar i klippet varför Södertälje prisas. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Var tionde resa i regionen görs med cykel – Södertälje prisas

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde resa i länet görs med cykel, visar en ny rapport som Region Stockholm tagit fram. Cyklandet ökade under 2020, från sju procent till tio procent. Nu prisas Södertälje som årets cykelprestation 2020.

Ökningen av cykelresor är den största sedan 2014. En förklaring är att resandet överlag minskade under coronapandemin och att många valde cykeln för att undvika smitta.

– Jag slutade använda bil för flera år sen, säger cyklisten Julia Pressel.

Södertälje är en av kommunerna som ligger i framkant när det kommer till utbyggnaden av det regionala cykelnätet. Bland annat blev cykelvägen mellan Nykvarn och Södertälje klar i november. Därför prisas nu Södertälje som årets cykelprestation i Region Stockholm.

Hör cyklister berätta om varför de väljer att ta sig fram med cykeln i videon ovan.

Om priset

Sedan 2015 har Region Stockholm årligen delat ut ett pris till en kommun eller cykelorganisation som utmärkt sig särskilt när det kommer till insatser för att ökat cyklandet. Utnämningen görs utifrån en samlad bedömning av flera faktorer, exempelvis utbyggnad och planering av regionala cykelstråk, cykelparkeringar, drift och underhåll och cykelfrämjande aktiviteter.

Vinnaren av årets cykelprestation i Stockholmsregionen är Södertälje kommun.

Tidigare pristagare

2019 Nacka kommun

2018 Sollentuna

2017 Sollentuna

2016 Täby kommun

2015 Stockholm stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.