Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bob Wållgren (NP), ordförande i kommunstyrelsen i Nykvarn.

Stora ekonomiska utmaningar för Nykvarns kommun

Uppdaterad
Publicerad
Nykvarns kommun har länge kämpat med sin ekonomi och årsredovisningen för i fjol visar en fortsatt tuff ekonomisk situation för kommunen.

Resultatet blev minus 12,5 miljoner kronor. Utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden har underskott på 23,5 respektive 12,3 miljoner kronor.

– Utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden utgör en stor del av driftbudgeten, så när det inte funkar bra där då slår det på hela kommunen, säger Bob Wållberg (NP), kommunstyrelsens ordförande.

Den socialdemokratiska oppositionen hade förslag att höja skatten.

– Vi föreslog en skattehöjning för att vi ser att det saknas pengar i välfärdssektorn i Nykvarn, säger Märtha Dahlberg (S), Kommunstyrelsens andre vice ordförande.

En anledning till de ökade utgifterna är att antalet äldre pensionärer och barn och unga ökar kraftigt under de kommande tio åren. Detta mönster gäller hela landet, men är extra tydligt i tillväxtkommuner såsom Nykvarns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer