Det ”glömda folkmordet” uppmärksammas

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan begicks vad som har kallats för det ”glömda folkmordet”. Upp till två miljoner armenier, assyrier, syrianer och pontiska greker mördades eller dog under flykt.

Idag invigs minnesutställningen i Södertäljes stadshus.

Året var 1915 och världen låg i krig. I Europas utkanter höll det Osmanska imperiet att falla sönder. De så kallade Ungturkarna hade gripit makten från sultanen, och man påbörjade en etnisk rensning av de armenier som bodde i vad som idag är de östra delarna av Turkiet.

Förutom armenierna var det också andra kristna medborgare i imperiet, såsom assyrier, syrianer och pontiska greker som avrättades.

Folkmordet 1915

Dödades och tvingades fly

Många som inte dödades direkt tvingades fly genom den syriska eller den mesopotamiska öknen. Människor dukade under av påfrestningarna, och det uppskattas att omkring 1,5 miljoner armenier dog genom avrättningar, svält eller uttorkning.

Idag invigs en minnesutställning i Södertäljes stadshus.

– Det är en väldigt stor del av vår befolkning i Södertälje som faktiskt bär på de här minnena. Genom generationer har de fått återberättat för sig vad som hände med deras förfäder, säger Paki Holvander, som är demokrati-och mångfaldsstrateg på Södertälje kommun.

”Inte glömt längre”

Sveriges riksdag erkände folkmordet för fem år sedan, men det har Turkiet inte gjort. Men enligt Vahagn Avedian på Armeniska Riksförbundet har omvärlden bara de senaste tjugo åren fått veta mer om vad som hände för hundra år sedan. Och han tror att kunskapen kommer att öka ytterligare.

– De kommande 10-15 åren har man glömt den här etiketten om det ”glömda folkmordet”. Det är inte glömt längre.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet