Vargskytten om tanken när vargen dök upp: ”Det kan bli allvar”

Publicerad

Den 75-årige vargskytten berättade under måndagen, med egna ord, i rätten om det dödliga mötet med vargtiken på hans gård i september 2015. Mannen har erkänt att han dödade tiken, men menar att han gjorde det för att skydda sin hund.

Inför rätten berättade den 75-årige mannen att han försökt skrämma bort vargen, att han skrek för att kalla in sin okopplade hund, men att vargtiken inte gav sig iväg. Mannen berättar att han tänkte ”det kan bli allvar”, varpå han plockade fram sitt vapen och till slut sköt vargen i halsen.

Den uppgiften styrks av ett obduktionsprotokoll från länsstyrelsen, som åklagaren visade upp i rätten.

”The target is eliminated”

Mannen är van jägare och har jagat i 50 år berättade han. Den döda tiken låg runt 40 meter från bostaden och efter skottet ska mannen ha skickat ett sms med texten ”the target is eliminated, ring.”

– Det var ett uttryck för mitt skämtlynne. Jag har förmodligen fått det från något tv-spel, förklarar 75-åringen för rätten.

Han ska även ha skickat bilder på den döda vargen till samma person, bilder som åklagaren visade upp i rätten.

– Jägare tar bilder av fällda djur, säger han.

– Ja, när man bedriver jakt gör man det, replikerar åklagaren.

Försvaret: ”Solklart paragraf 28”

– Solklart paragraf 28-fall säger den åtalade mannens försvarare Wodek Kleinwichs, och menar att den åtalade handlat inom ramen för jaktförordningen där man under vissa omständigheter får skjuta ett fredat rovdjur för att skydda ett tamdjur.

Hans klient nekar till brott.

Men åklagaren menar att 75-åringens intresse för vargar tyder på att han är skyldig:

– Här är det så mycket omständigheter hur det har gått till innan, det intresse skytten har haft för vargar innan och hur han hållit sig informerad och hur han uttryckt sig om sin syn på vargar och även hur han uttryckt sig efteråt när han tar bilder och skriver sms om händelsen, säger åklagare Christer B Järlås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet