Efter dödsolyckan hölls en tyst minut på Scania. Foto: TT/SVT

Dödsfall på Scania – idag startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången där en Scaniamedarbetare åtalas misstänkt för vållande till en kollegas död på arbetsplasten i Södertälje.

Det var i slutet av augusti 2017 som en man i 50-års åldern fastnade i en maskin i en av verkstäderna i Södertälje och senare avled på sjukhus.

Enligt stämningsansökan misstänks den nu åtalade mannen ha handlat i strid med reglerna då han ska ha startat en så kallad robotcell trots att kollegan befann sig inne i cellen.

Rättegång kan väcka känslor och minnen

Efter olyckan var flera i chock och de som bevittnade händelsen erbjöds krisstöd på Scania. Att fallet nu tas upp i domstolen kan väcka känslor på nytt, skriver Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania i ett mejl till SVT:

– Scanias företagshälsovård finns alltsedan kvällen då den tragiska olyckan inträffade till hands med samtalsstöd för de medarbetare och chefer som är i behov av hjälp att bearbeta sina upplevelser. Att olyckan nu prövas av Södertälje tingsrätt väcker känslor och minnen till liv som kan aktualisera behovet av sådant stöd.

Påminnelse om vikten av metodiskt arbete

Fallet utreddes först som ett arbetsmiljöbrott, men åklagaren kunde inte se att Scania, som företag, hade varit vårdslöst.

– Även om dessa utredningar visat att Scania inte har brustit i sitt arbetsmiljöansvar kommer denna mycket tragiska händelse att tjäna som en ständig påminnelse om vikten av ett metodiskt arbete för att förhindra arbetsplatsolyckor, skriver Hans-Åke Danielsson.

Vill pröva betydelsen av varningsskyltar

Marcus Ekman, åklagare, kallar händelsen för förfärlig men vill att rätten prövar huruvida det spelade roll att det fanns varningsskyltar uppsatta.

Hör hur han resonerar i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren Marcus Ekman om rättegången efter Scaniaolyckan

Försvarsadvokaten vill inte uttala sig i nuläget.

Förhandlingarna beräknas pågå i Södertälje tingsrätt i två dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer