Åklagare Marcus Ekman kommer att fortsätta bedriva en förundersökning, men ur ett annat perspektiv. Foto: TT/SVT

Efter dödsolyckan på Scania – ny vändning i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

En man omkom i en olycka på Scania i somras, och nu har en ny åklagare tagit över fallet. Anledningen är att företaget inte är misstänkt för något arbetsmiljöbrott.

Det var i augusti i år som en man i 50-årsåldern omkom i en olycka på Scania. Mannen, som tillverkade komponenter för växellådor, klämdes i en maskin och avled sedan på sjukhus.

Fallet utreddes som ett arbetsmiljöbrott, men åklagaren kunde inte se att Scania, som företag, hade varit vårdslöst och fallet har därför flyttats till Södertörns åklagarkammare.

– Den tidigare enheten har undersökt om företaget brustit i rutiner eller liknande, och då har man kommit fram till att Scania inte brustit på ett sådant sätt. Det är så det ser ut för närvarande i alla fall, men det kan ändras, säger nuvarande åklagare Marcus Ekman.

Undersöker vårdslöshet

Han kommer att fortsätta bedriva en förundersökning men ur ett annat perspektiv.

– Det förundersökningen hos oss går ut på är att kolla om någon enskild individ kan lastas straffrättsligt, om det har förekommit någon vårdslöshet i relation till dödsfallet, säger han.

Finns det någon misstänkt i nuläget?

– Vi går igenom materialet nu, jag vill inte kommentera utredningsåtgärder eller misstanke, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.