Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott på lastbils- och bussföretaget Scania i Södertälje. Foto: TT

Man död efter olycka på Scania

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka på Scania.

– Hela företaget är i chock, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Mannen tillverkade komponenter för växellådor och olyckan var framme vid 19-tiden i går kväll. Han fastnade i en maskin och avled senare på sjukhus.

– Jag kan inte säga hur olyckan exakt har gått till. Hela företaget är i chock och vår krisledning har tagit vid, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Så agerar Scania nu

Produktionen på verkstaden står nu still och de som blev vittne till händelsen erbjuds krisstöd. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

– Eftersom den pågår vill jag inte lämna några detaljer och en åklagare får berätta om varför det utreds som arbetsmiljöbrott, säger polisens stationsbefäl Roger Björkmyr.

– Det är bra att det här utreds och vi kommer också att utreda händelsen, säger Hans-Åke Danielsson.

Hade olyckan kunnat undvikas?

– Det vill jag inte spekulera om.

Tyst minut i veckan

Polisen genomför nu en teknisk undersökning på Scania och i morgon kommer Arbetsmiljöverket dit. Ett kondoleansrum har upprättats och senare i veckan kommer en tyst minut hållas.

2010 klämdes en man till döds i en skylift på Scania. Företaget dömdes då att betala två miljoner kronor till anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.