Två personer hittades döda i en studentlägenhet i Västergård tidigare i år. Foto: TT

Döms till livstids fängelse för dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

När frun lämnade honom för en annan hotade han att döda henne och den nye mannen. I dag dömdes mannen till livstids fängelse samt utvisning för dubbelmordet i Västergård i Södertälje. Mannens försvarare säger att domen kommer att överklagas.

En 28-årig man döms till livstids fängelse för det brutala dubbelmordet i Västergård i Södertälje i januari. Den andra åtalade mannen döms till tolv års fängelse för medhjälp till mord.

I början av året hörde en person av sig till polisen och uttryckte oro över att inte ha hört av en bekant på länge. När polisen tog sig in i dennes lägenhet sent på kvällen den 23 januari hittades en man och en kvinna mördade.

Dubbelmordet i Västergård

Läs mer: ”Bland de grövsta brott jag jobbat med”

Av det åtal som dagens dom gäller framgår att paret huggits ihjäl ”med eggvasst föremål” en vecka tidigare. De hade båda skär- och stickskador bland annat på hals och bröstkorg.

Tingsrätten i Södertälje dömer nu den mördade kvinnans make för mord och hans kamrat till tolv års fängelse för medhjälp till mord. Båda kommer att utvisas ur Sverige när de avtjänat sina straff.

Kommer att överklagas

Domen kommer att överklagas, säger 28-åringens advokat Johan Eriksson.

– Det är ju ett indiciemål och enligt mig är det sätt som tingsrätten värderat bevisningen på inte övertygande, säger han.

Johan Eriksson kallar grunderna för domen för ett ”komplicerat resonemang”.

– Man måste värdera varje indicium för sig och fundera om det finns andra alternativ och det tycker jag inte tingsrätten har gjort. Jag tycker mer man gjort ett slags samlad bedömning över allt som har förekommit i målet, säger Johan Eriksson.

28-åringens kamrat, som alltså döms till 12 års fängelse och utvisning för medhjälp till mord, har under rättegången sagt att det var 28-åringen som mördade paret och ska tidigare ha berättat för en bekant om händelsen. Den senare har under rättegången förekommit som vittne.

– Men det finns inget vittne som kan säga att de sett min klient utföra en gärning och man vet heller inte riktigt vad som hänt i lägenheten, säger Johan Eriksson.

Hotbild mot kvinnan

Det gifta paret hade kommit som flyktingar till Sverige bara några månader innan hustrun valde att lämna maken. Bland annat två anställda från ett flyktingboende i Nacka hör till åklagarens vittnen som berättat om hotbilden mot kvinnan. Andra vittnen lärde känna kvinnan på ett annat flyktingboende som hon flyttades till på grund av hoten.

De båda männen döms mot sitt nekande.

Fakta: Åtalspunkter

Åklagaren hade åtalat de båda männen för mord och påstått att de tillsammans eller var för sig begått morden i samförstånd.

Som andrahandsyrkande har åklagaren valt rubriceringen medhjälp till mord och menar då att de båda ”uppsåtligen främjat mord”.

Tingsrätten i Södertälje dömer nu den mördade kvinnans make för mord och hans kamrat till tolv års fängelse för medhjälp till mord. Båda ska också utvisas ur Sverige när de avtjänat sina straff.

Källa: Stämningsansökan från Södertörns åklagarkammare, domen från Södertälje tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Västergård

Mer i ämnet