När SVT ringer runt till festvåningar har samtliga förståelse för att festerna förbjuds – men tycker att kommunens fokus varit alltför mycket på deras bransch. Foto: Privat

Efter festförbudet – så tycker festvåningsbranschen om beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Festvåningsbranschen i Södertälje går på knäna och efter Södertälje kommuns senaste beslut om att helt förbjuda fester är flera entreprenörer kritiska till att deras bransch fått ta oproportionellt mycket skit.

– Varför kan Ikea ha 1 000 gäster medan vi inte kan ha 150 i en lokal som rymmer 600? säger Pierre som driver S:t Afrems festvåning.

Södertälje kommun har länge stått handfallen kring det faktum att fester med hundratals gäster fortsatt att hållas – trots det allvarliga smittspridningsläget i Stockholms län.

Men på tisdagen meddelade kommunen att man, som första kommun i landet, väljer att pröva den nya trängsellagen och delar i miljöbalken, för att på så sätt kunna förbjuda alla stora fester. Viten om 75 000 kronor per tillfälle delas ut till både fastighetsägare och verksamhetsägare om det bryts.

Coronaviruset i Södertälje

När SVT ringer runt till festvåningsägare i Södertälje har samtliga förståelse för att festerna förbjuds. Men de tycker att kommunens fokus varit alltför mycket på deras bransch.

– Är det bara i festlokalerna som corona sprids? Varför kan Scania fortsätta släppa in hundratals? Eller titta på trängeln på Systembolaget en fredag. Det är ett skämt att vi ska få ta så mycket skit, säger Pierre på S:t Afrems festvåning, som redan i början av månaden fick förbud mot att anordna fester.

”Hållit oss till reglerna”

Många entreprenörer i festbranschen vittnar om att de vidtagit nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning, däribland Mona-Lisas festvåning, som i helgen hade en större bröllopsfest som blev omskriven i sociala medier.

– Det var 200 gäster utspridda i en lokal för 1 000 personer, max åtta per bord, avstånd mellan borden och minimalt med dans. Han som höll i festen hade verkligen gjort sitt bästa för att följa restriktionerna, säger mannen som hyr lokalen, men som vill vara anonym.

Andra festvåningar vittnar om att de avbokat bröllop på eget initiativ.

– I vissa fall har brudpar blivit upprörda och försökt övertala oss att backa genom att påtala att de ska vara få personer. Men jag har verkligen respekt för det här lömska viruset och det går inte att kontrollera det hur mycket man än försöker anpassa verksamheten. Risken att folk blir allvarligt sjuka är inte värt pengarna, säger Nebil Yalcin på Cleopatras festvåning.

Efterlyser hjälp

George på Panoramas festvåning har förståelse för att festerna förbjuds men han saknar i sin tur mer hjälp från kommunen.

– Vem ska betala mina fasta utgifter nu? Hyra, el? Jag har jobbat upp och lagt min själ i den här verksamheten och jag tycker inte Södertälje kommun har visat oss någon form av vilja att underlätta situationen. Jag har frågat om vi kan skjuta upp hyran men bara fått nej till svar, säger han.

Förbudet mot fester gäller till mars. Kommer du klara dig?

– Hur ska jag klara mig? Inga intäkter betyder konkurs om inget händer.

Pierre på S:t Afrem är inne på samma spår:

– Nej, jag kanske tvingas stänga och säga hejdå till all personal.

Video: Så vill kommunen komma åt storfesterna: ”Osmakligt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet