Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fritagningen av morddömd i Södertälje – så ska Kriminalvårdens transporter bli säkrare Foto: Jens Larsson/SVT

Efter fritagningen av morddömd i Södertälje: Så ska Kriminalvårdens transporter bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Fritagningen av en morddömd 17-åring i centrala Södertälje fick stor uppmärksamhet. Nu har Kriminalvården fattat beslut om åtgärder som ska höja säkerheten vid transporter.

– Vi ska kunna verka mer under radarn, säger Magnus Brusbäck, chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet i Stockholm.

Direkt efter fritagningen i Södertälje i april, som skedde kort efter en fritagning i Norrköping, beslutade Kriminalvården att ställa in alla planerade sjukvårdstransporter. Och nu har ytterligare åtgärder vidtagits, bland annat möjligheten för Kriminalvården att använda civila bilar och civil personal.

17-åringen, som var placerad på Sis i Tysslinge, fritogs av beväpnade män i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje i april. Han hade bedömts som rymningsbenägen, hade handfängsel och tre personer från Kriminalvården med sig – men ingen poliseskort.

I klippet ovan är SVT på plats hos Kriminalvårdens nationella transportenhets garage i Stockholm, där resan till Södertälje började.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.