Foto: SVT

Flera partier vill att Södertälje häver systerstadsavtalet med kinesiska Wuxi

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommuns samarbetsavtal med kinesiska staden Wuxi går ut nästa år. Efter de senaste veckornas händelser i Kina, bland annat avslöjanden om fängelselika indoktrineringsläger och fortsatta turer kring den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai, så är frågan om det kommer att förlängas. SVT har frågat vad de politiska gruppledarna i kommunfullmäktige tycker. En del vill att det nuvarande avtalet sägs upp redan nu.

Alexander Rosenberg (M):

Alexander Rosenberg, gruppledare Moderaterna i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Ja, vi borde säga upp avtalet. Vi ser inte riktigt någon poäng med att ha samarbetet, möjligtvis att det skulle vara gynnsamt för Scania och Astra, men det är viktigare att vi som kommun står upp för mänskliga rättigheter.

Beata Milewczyk (SD):

Beata Milewczyk, gruppledare Sverigedemokraterna i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Om det finns en möjlighet att riva avtalet redan nu så självklart vill vi att det görs. Vi har reserverat oss mot det här redan 2015, vi tycker inte vi ska ha ett samarbete med en stad från ett land där man inte har demokrati.

Joakim Granberg (RP):

Joakim Granberg, gruppledare Realistpartiet i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Med tanke på det som händer i Hong kong nu och hur Kina agerar ute i världen så borde vi avsluta avtalet omgående. Det borde vara högt upp på vår agenda här i stan.

Linda Sjögren (V):

Linda Sjögren, gruppledare Vänsterpartiet i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Jag tycker absolut man ska riva avtalet, det finns ingen vits att ha ett samarbete med en diktatur när läget är värre än någonsin i Kina.

Boel Godner (S):

Boel Godner (S), Södertäljes kommunstyrelseordförande. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Vi har två jättestora företag som är viktiga för Sverige och som konkurrerar på världsmarknaden. Om de säger att det är viktigt att vi har ett utbyte med Wuxi så är det viktigt för Södertälje. Men vi utvärderar det inför varje ny avtalsskrivning, vi kommer ha ett samtal med Astra Zeneca och Scania efter de senaste händelserna.

– Vi tar upp frågan om demokrati och mänskliga rättigheter i våra kontakter med Kina, vi är fullt medvetna om vad som händer i Kina.

Metin Hawsho (L):

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Jag tycker inte att vi ska avbryta samarbetet men jag tycker vi ska göra det när det är dags att förlänga. Det är en viktig signal att sända, Kina kanske skärper till sig.

Tage Gripenstam (C):

Tage Gripenstam, gruppledare Centerpartiet i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Det är viktigt för Södertälje att vi backar upp våra största företag när de vill att vi ska göra det. Vi kommer utvärdera och omvärdera samarbetet om det finns anledning att göra det – när det är dags att skriva om avtalet.

Hanna Klingborg (MP):

Hanna Klingborg, gruppledare Miljöpartiet i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Jag tror inte att vi ska agera på ett drastiskt sätt just nu. Det är viktigt att vi följer avtalet som vi har nu och att vi samtidigt kontinuerligt utvärderar det – samt att vi följer utvecklingen i Kina.

David Wienerdal (KD):

David Wienerdal , gruppledare Kristdemokraterna i Södertälje. Foto: Samy Dahlman/SVT

– Jag tycker man hela tiden ska göra nya överväganden för sådana samarbeten. Men för vår del tror jag det är viktigt att poängtera att samarbetet är i och med Astra och Scania och inte av politiska skäl. Jag tycker inte vi ska göra något drastiskt och säga upp det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer