Foto: SVT

Reportage: Efter köpet av Astra Zenecas forskningslokaler i Södertälje – nu gör bolag miljardaffär

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 1200 forskare fick lämna Astra Zeneca i Södertälje 2012 tömdes hundratals unika laboratorium. Men när Peab och Wallenbergsstiftelserna, genom nybildade bolaget Acturum, klev in och köpte upp rubbet så hade de storslagna planer för området. Nu gör bolaget en miljardaffär när de säljer sina förvärv.

Förrutom att locka ett 40-tal forskningsbolag, bygga hundratals lägenheter och ett hotell, så lobbade Acturum hårt för att få regeringen att storsatsa på att ha kvar Kungliga tekniska högskolan i Södertälje.

– Vi har gjort att Södertälje gått från industristad till kunskapsstad. Nu är det dags för någon annan att ta vid, säger Stephan Tolstoy, ordförande för Acturum.

Summan som Acturum betalade för Astra Zenecas lokaler är hemlig men nu när de säljer till Offentliga hus och Fastator, så gör bolaget en miljardaffär.

I klippet ovan berättar han om förhandlingarna med regeringen och om hur bolaget lyckades ge liv i spökstaden i Snäckviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.