Dåligt skyltat i Södertälje hamn: ”Sett fyra på perrongen som röker” Foto: SVT

Efter klagomål – SL ser över skyltning om rökförbud på pendelstationer

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 juli gäller rökförbud på bland annat tågperronger och vid busshållplatser. Efter klagomål om dålig skyltning vid pendelstationerna ser nu trafikförvaltningen över skyltningarna i Södertälje.

Miljökontoret i Södertälje har skickat över en skrivelse till trafikförvaltningen, den handlar om att det är för dåligt skyltat vid pendeltågstationen om att det gäller rökförbud. Nu väntas det bli ändring på det.

– Det handlar om pendelstationerna Flemmingsberg, Rönninge, Södertälje hamn, Järna och eventuellt också någon till. Vi är rätt säkra på att det inte finns skyltar på de här angivna stationerna och det finns fog för kritiken, säger Per Hallberg, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

Trafikförvaltningen har till den nionde augusti på sig att svara till Södertälje kommun. Enligt Per Hallberg är det klart att man med största sannolikhet ska sätta upp fler permanenta skyltar på pendelstationerna.

Otydliga ansvarsområden kan vara förklaringen

Den nya lagen började gälla den 1 juli, varför har ni inte satt upp skyltar tidigare?

– En av förklaringarna kan vara att vi delar ansvaret för stationerna med Trafikverket och Järnhusen. Vi har olika ansvarsområden och det ser olika ut på olika stationer, det är hyfsat komplicerat. Men nu kommer vi se till att det finns skyltning framöver.

Sedan den nya lagen trätt i kraft har cirka 20-30 klagomål inkommit till Stockholm stad, de flesta handlar om personer som rökt i anslutning till lokaltrafiken. Även till SL:s kundtjänst larmar resenärer om att folk bryter mot förbudet.

– Vi får en del frågor till kundtjänst om resenärer som ser att andra röker. Det finns en del frågor och vi ser att alla inte har kunskap om lagen ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.