Scania stoppar planerna på aktieudelning till ägaren Traton. Foto: Henrik Montgomery / TT/Jonas Ekströmer / TT

Efter kritiken – Scania stoppar utdelningsförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Scania sökte statligt krisstöd för sin permitterade personal under coronakrisen så planerade lastbilsjätten att göra aktieutdelning till den tyska ägaren Traton. Men på torsdagen kom besked från styrelsen om att man nu föreslår att stoppa utdelningen.

Det ursprungliga förslaget till bolagsstämman, som skjutits fram, var att hälften av Scanias vinst under fjolåret, alltså 6,2 miljarder kronor, skulle ha delats ut till ägaren Traton. Nu drar styrelsen enhälligt tiillbaka det.

– Förslaget lades innan coronakrisen, som vi fortfarande befinner oss mitt i. Så även om Scania har gått in den här krisen med en stabil finansiell position så vidtar man den här åtgärden som en ytterligare försiktighetsåtgärd under den pågående krisen, säger Karin Hallstan, presschef på Scania.

Men varför kommer det här först nu?

– Det handlar om att styrelsen ska träffas och fatta ett beslut. Det är en formell process.

Vill inte avstå krisstöd istället för utdelning

Scania har blivit kritiserat för att man samtidigt som man planerade miljardutdelning sökte om permitteringsstöd. Är det därför man lägger förslaget om att stoppa utdelningen nu?

– Man gör det här för att vi befinner oss i en kris, man gör det som en försiktighetsåtgärd för att stärka bolagets finansiella position under krisen, säger Karin Hallstan.

Även SKF kritiserades för att ha gjort en utdelning på 1,3 miljarder samtidigt som man sökte statligt permitteringsstöd. I det fallet backade bolaget och drog tillbaka sin ansökan.

Var det ett alternativ att istället avstå permitteringsstödet?

– De involverade parterna var medvetna om risken att bolaget inte skulle få perimitteringsstöd om man gjorde utdelningen, säger hon.

Totalt sett har Scania permitterat nästintill all sin personal i Sverige vilket är nära 19 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet